Letter-rijk succes:
de impact van typografie

Het belang van lettertype

Het lettertype wordt vaak erg onderschat.
Typografie speelt een belangrijke rol in de visuele identiteit van een bedrijf, maar kent ook veel praktische overwegingen. Het font bepaalt hoe je een merk ziet en heeft emotionele en praktische effecten op de communicatie met de doelgroep. 

Waar moet je op letten bij de keuze en het gebruik van een lettertype?

Merkidentiteit

Identiteit & Font
Het juiste lettertype kan de uitstraling van een organisatie visueel versterken. 

Kies daarom een lettertype dat past bij je bedrijf. Gebruik jouw font vervolgens consistent zodat dit draagt bij aan merkherkenning.

Emotie & Connectie
Elk lettertype heeft zijn eigen karakter en wekt een emotie op, van zakelijk tot creatief. Welke associaties passen bij jou?

Denk aan een advocatenkantoor. Stel je hun website voor met een creatief en jeugdig lettertype. Hoe komt dat op jou over?

Overdracht & Overtuigen
Identiteit en emotie zijn belangrijk om jouw boodschap effectief over te brengen. Vergeet echter niet dat tekst toch ook echt draait om de leesbaarheid en de inhoud.  

Leesbaarheid

Bij leesbaarheid gaat het om het gemak, de structuur en de snelheid waarmee je de tekst tot je kan nemen.
Grofweg zijn er 5 categorieën lettertypen, met hun eigen karakteristieken en invloed op leesbaarheid.

met schreef (serif)
Een schreef is het uitsteeksel aan de einden van een letter. Dit wordt vooral toegepast in drukwerk zoals leesboeken. Het heeft een traditionele en conservatieve uitstraling. Online zorgt een lettertype met schreef voor een onrustig en storend beeld.
– voorbeelden Times New Roman & Courier –

zonder schreef (sans-serif)
Schreefloze lettertypen lezen online veel sneller en met minder energie. Zij geven een zakelijk, strak en modern beeld. Daarom is dit fonttype dan ook het meest gekozen en geadviseerd voor online toepassingen.
– voorbeelden Arial & Verdana –

handschrift (script)
Sierlijke en elegante letters, vaak met elkaar verbonden.
Geeft een persoonlijke, benaderbare en deftige uitstraling. Veel mensen waarderen het uiterlijk van deze lettertypes, maar zij lezen niet snel en prettig.
– voorbeelden Lucida Calligraphy & fiolex Girls –

monospace
Letters, tekens en spaties hebben allemaal dezelfde breedte.
Zij hebben een klassieke uitstraling gebaseerd op programmeercode en typemachineteksten. De meeste monospace fonts zijn sans-serif.
– voorbeelden Lucida Console & Monaco –

decoratief
Dit zijn uitbundige, grove of complexe lettertypen die vaak vooral in grotere formaten goed leesbaar zijn en tot hun recht komen. Ze worden vooral gebruikt in reclame, titels en logo’s.
– voorbeelden Comic Sans & Impact –

 

Selectie

Welke kosten wil je maken?
Er zijn duizenden fonts en regelmatig komen er nieuwe bij. Maar je kan snel lettertypen uitsluiten met de volgende keuzes op hoofdlijnen.

Standaard, veel gebruikt, wel passend bij je merk? → free (gratis)
Standaard, relatief weinig gebruikt, wel passend bij je merk? → premium (betaald)
Uniek, maatwerk door een designer alleen voor jou? 
→ custom (betaald)

Hoe eenvoudig wil je controle op de structuur?
Wil jij zonder extra inspanning dat de structuur van jouw tekst precies zo is als jij hebt bedacht? Dan moet je lettertype op ieder device en browser beschikbaar zijn. Dit zijn web-safe fonts en daar heb je er ongeveer 35 – 40 van.

Webfonts zijn een alternatief omdat die beschikbaar zijn op alle webbrowsers. De meest bekende zijn Google Fonts, die je kan installeren met uitgebreide instructies en support.

Wil je met andere lettertypes werken? Accepteer dan dat niet iedereen jouw lettertype en lay-out ziet. Of zorg dat je het lettertype aanbiedt door deze te ’embedden’ in de website.   

Hoeveel fonts kan je gebruiken?
Uit onderzoeken is gebleken dat meer dan 3 lettertypen de meeste mensen verwarren, afleiden en onrustig maken. Er zijn dus combinaties mogelijk. Wil jij een deftige en benaderbare uitstraling? Maak dan bijvoorbeeld een mooie combinatie met ‘handwriting’ voor titels en ‘schreefloze’ teksten voor inhoud. 

Jouw huisstijl, jouw lettertype

Kort samengevat, het juiste lettertype is belangrijk voor branding en communicatie van een bedrijf. De visuele aspecten draagt bij aan het merkbeeld en de emotionele connectie. De praktische aspecten dragen bij aan de leesbaarheid en de aandacht voor je boodschap. 

Het kiezen van het perfecte lettertype is daarom een cruciale stap voor elk bedrijf.