Betere content in minder tijd
door de juiste formaten op TikTok

Optimaliseer je TikTok-content: tips voor perfecte formaten

Je plaatst content op TikTok voor promotie, om interessante inzichten te delen, meer volgers te krijgen of hun betrokkenheid te vergroten.

Maak je video’s in andere tools? Dan herken je vast het moment dat je ontdekt dat het er op TikTok anders uitziet. Je moet bijsnijden, je ontwerp is uit verhouding of je tekst is onleesbaar geworden. Dat is frustrerend en kost extra tijd. Het is nog erger als je het veel te laat door hebt en er niets meer aan kan doen.

In deze blog delen we de optimale formaten voor TikTok, zodat je hierdoor nooit meer hoeft te worstelen met mislukte uploads.

We hebben een aantal handige, gratis, videobewerkingsprogramma’s voor je op een rij gezet. Daarmee maak je eenvoudiger content die altijd professioneel oogt en perfect past op TikTok.

Infographic afmetingen TikTok 2024 - J&J Step Forward

Wat zijn de juiste afmetingen in 2024?

TikTok is vooral gericht op video, maar tegenwoordig zie je ook meer foto’s en carroussels. De insteek van TikTok is losjes en luchtig. Ga daar als organisatie niet té ver in mee. Het is belangrijk dat je professioneel overkomt naar je doelgroep.

De basis hiervoor zijn de juiste afmetingen. Deze staan in de tekst, maar ook in een infographic èn een overzichtelijke tabel. Uiteraard delen we ook handige weetjes.

Dit zijn op het moment de standaardafmetingen:
Afbeelding – vierkant: 1080 x 1080 pixels
Video’s: 1080 x 1920 pixels
Video – omslag: 900 x 1600
Stories: 1080 x 1920 pixels
Profielfoto:
200 x 200 pixels

Je kan berichten promoten (adverteren) met video’s en vierkante afbeeldingen.

Optimaliseer je feed met een video-omslag

In je TikTok-feed zie je miniaturen van je video’s. Niet iedereen besteedt hier aandacht aan bij het plaatsen. Maar een goede voorbeeldafbeelding kan het verschil maken tussen wel of niet kijken.

Pas jij ook al je voorbeeldafbeelding aan? De kans is groot dat je dit doet wanneer je de video op je mobiel plaatst. Je kiest dan een stilstaand beeld uit je video.

Sinds kort kan je een foto uploaden en gebruiken; de video-omslag. Op dit moment is dit alleen beschikbaar op de desktopversie. Waarschijnlijk zou het handig zijn geweest als dit meteen beschikbaar was geweest op mobiel. Maar vanaf nu kan je eenvoudig je eigen unieke voorbeeldafbeeldingen toevoegen die voorheen niet mogelijk waren.

Optimaliseer video's met aandacht voor de interface

Bij het maken van TikTok-video’s is het belangrijk om te letten op de gebruikersinterface.
TikTok heeft onderaan het scherm de caption (tekst) en aan de rechterkant knoppen voor likes, comments en follow.

Beelden of teksten zijn op plek niet goed te zien. Het is beter om de tekst in het midden of bovenaan te zetten, waar het makkelijk te lezen is en niet in de weg zit.

Het is ook belangrijk om de actie in je video zo te plaatsen dat mensen er goed naar kunnen kijken. Zo worden ze zo min mogelijk afgeleid door de elementen van de interface.

Door op de lay-out van TikTok te letten en hier slim mee om te gaan zorg je dat mensen er graag naar kijken.

Type
Afmeting (pixels)
Beeldverhouding
Promoten?
Afbeelding - vierkant
1080 x1080
1 : 1
Ja
Video's
1080 x 1920
9 : 16
Ja
Video's - omslag
900 x 1600
9 : 16
Nee
Stories
1080 x 1920
9 : 16
Nee
Profielfoto
200 x 200
1 : 1
Nee

Optimaliseer je video's met deze gratis tools

Wil jij je video’s in je TikTok-feed beter maken?
We hebben enkele handige en gratis tools verzameld waarmee je moeiteloos de juiste afmetingen voor je TikTok-video’s maakt.

InShot
Adobe Premiere Rush
Kapwing
Clideo
CapCut
TikTok
(zelf)

Laat je creativiteit schitteren op TikTok met de juiste afmetingen

Met deze gratis tools tot je beschikking en een goed begrip van de optimale TikTok-videoformaten, ben je helemaal klaar om je TikTok-content naar een hoger niveau te tillen.

Of je nu een beginnende creator bent of al ervaring hebt, met deze tools maak je professionelere video’s. Zo houdt je langer de aandacht vast en krijg je meer likes. Zo vergroot je je bereik op TikTok.

Dus ga ervoor, gebruik deze informatie, wees creatief en deel je verhaal met de wereld op TikTok!

Handig voor iemand je kent? Snel delen!