Hosting. Wat is dat?
Webdevelopers. Waar moet je op letten?

Website & hosting, onlosmakelijk verbonden

In 4 andere berichten deelden we hostingkennis met jou. Die gingen over hardware, software, soorten hosting en hoe je zelf een provider selecteert.

Jij wilt een website en die wil je snel live hebben. Ga je dit zelf doen?
Zet dan direct je kennis uit de andere berichten in, zodat jij de beste providerkeuze maakt.

Misschien ben je zelf gestart met het maken van een website en valt dit tegen door tijd, kennis of interesse. 

Misschien kies je bewust voor het inzetten van een specialist. Zo kan jij je richten op de doelen en resultaten van jouw bedrijf. 

Hosting. Wat is dat? Is een serie waarbij we alles uitleggen over hosting en met jou delen wat wij belangrijk vinden. In dit artikel geven we antwoord op de vraag:
“Hoe combineer je de keuze voor webontwikkelaar en hosting?”
Omdat J&J Step Forward dit ook doet geven we duidelijk aan hoe wij dit aanpakken.

Nieuwe website laten maken

Je kiest ervoor om je website te laten maken door een webontwikkelaar. Heb je eigen hardware? Dan is een webdesigner inhuren vaak de meest logische optie.

Heb je géén eigen hardware? Dan krijg je altijd te maken met webhosting. Afhankelijk van jouw keuzes laat jij dit over aan de webdeveloper of doe je dit zelf.

Eigen hostingprovider
Regel je zelf de hosting? Dan heb je meer controle, maar je hebt ook meer kennis nodig. Je kan hierdoor net iets goedkoper uit zijn, maar vaak is dit een minimale besparing. Maak je de verkeerde keuzes? Dan is goedkoop al snel duurkoop.

Je moet rekening houden met ontwikkelaars die alleen werken met providers waarmee zij een samenwerking hebben.
Wil jij je een eigen hostingprovider? Dan helpen wij jou graag bij je selectie. Zo past de oplossing bij beide partijen.
We snappen dat het een prettige gedachte kan zijn dat het hostingcontract, je domeinnaam en certificaten op jouw naam staan.

Hou er wel rekening mee dat je meer zelf moet regelen. Dat de eerste inrichting op deze manier vaak lastiger is en daardoor duurder. Verder hebben steeds meer webhosting leveranciers een gecombineerde klantenlogin met alle contracten, facturen, bestelopties, etc. naast de (server)beheersoftware. Je moet je webontwikkelaar dan overal toegang tot geven.

Hostingprovider van webdeveloper
Er zijn websitebouwers die eigen servers hebben. Dan is het vanzelfsprekend èn vaak het goedkoopst om deze dienst bij hen af te nemen. 

Het komt veel vaker voor dat de webdesigner gebruik maakt van hostingproviders. Dat doen wij ook. Afhankelijk van jouw doelen, type website, te verwachten aantal bezoekers etc. kiezen we een hostingplan dat bij jou past.
Veranderen jouw wensen of benodigde capaciteit? Dan verzorgen wij het op- en afschalen. J&J Step Forward zorgt dat webhosting voor jou altijd zo voordelig mogelijk is.

Het is niet voor niets dat de combinatie van webhosting en het maken van een website, bijna altijd de standaard is. Als developer heb je dan niet alleen de kennis, maar ook de ervaring met de systemen van de provider. Doordat de ontwikkelaar alles zelf kan uitvoeren heb je een snellere en goedkopere eerste inrichting. Voor beheer en onderhoud werkt dat precies hetzelfde.

Bestaande website vervangen

Heb je al een website en wil je die vervangen, een andere webdeveloper en/of beheerder? Dan is de kans groot dat je moet overstappen naar een andere provider. Dat is zeker het geval als jouw website draait op de servers van jouw huidige leverancier.

In alle andere gevallen is het verstandig om eerst met de maker van jouw nieuwe website te kijken naar jouw huidige situatie.

Ben je nergens meer tevreden over?
Ga dan voor een volledig nieuwe website en verhuis alleen jouw domein. Met een beetje geluk kan dat gewoon bij dezelfde provider.

Is jouw website voor het grootste deel OK?
Dan moet je jouw hele website en domein verhuizen naar een andere provider. Met een paar extra aanpassingen ben je dan waarschijnlijk weer helemaal blij met je vernieuwde site.

Verder moet je voor webhosting precies dezelfde onderwerpen nadenken als bij een nieuwe website.

Website onderhouden

Waarschijnlijk ben je nu vooral bezig met de ideeën voor een nieuwe website. Maar het is verstandig om ook al na te denken over technisch en functioneel beheer. 

Wil je alles zelf gaan doen? Kies dan een variant waarbij contract, domein en certificaten op jouw naam komen te staan. Dan hoef je dit niet meer te regelen bij oplevering van je website.

In alle andere situaties laat jij de webdeveloper het technisch, functioneel en/of contentbeheer doen.
Hoe eenvoudig je websiteonderhoud kan uitvoeren, hangt af de hostingprovider. Laat deze keuze daarom over aan de webontwikkelaar, of zoek samen een geschikte partij uit.

Einde samenwerking

Net als alles in het leven, komt aan iedere samenwerking een einde. Het is daarom goed om hier vooraf rekening mee te houden.

Maak goede afspraken vooraf. Dan kan je zorgeloos alle keuzes voor hosting overlaten aan jouw webontwikkelaar. Dat begint met de afspraak dat alles dat voor jou gemaakt en geplaatst is, automatisch jouw eigendom is. Verder wil je dat de ontwikkelaar bij einde overeenkomst helpt bij het verhuizen van jouw website, webhosting overdracht en domeinverhuizing.

Met deze eenvoudige basis kan je altijd eenvoudig andere keuzes maken, zodra dit nodig is.
Wil je meer zekerheden? Spreek dat gewoon met jouw webdeveloper af.

Website & hosting, met meer kennis verstandige keuzes maken

Het is duidelijk dat website en hosting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In deze serie hebben we je alles verteld over hardware, software, soorten hosting en het kiezen van een provider. Of je nu zelf aan de slag gaat of een specialist inschakelt, de juiste keuze maken is essentieel.

Kies je voor eigen hosting, dan heb je meer controle, maar ook meer verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je goed overlegt met je webontwikkelaar om verrassingen te voorkomen. Wil je liever alles uit handen geven? Dan is het kiezen van een hostingprovider via de webdeveloper vaak de makkelijkste en goedkoopste optie.

Bij het aangaan van een samenwerking is het belangrijk om afspraken te maken over eigendom en toekomstige verhuizingen. Zo kun je altijd eenvoudig overstappen als je dat wilt.

Heb je vragen, hulp nodig met je website en providerkeuze of wil je meer weten over onze diensten?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Nuttig? Deel dit artikel.