J&J Step Forward

Hosting. Wat is dat? Providerkeuze. Waar moet je op letten?

Website & hosting, onlosmakelijk verbonden

In eerdere artikelen heb je gelezen over de hardware en software die nodig is bij webhosting. Je het inmiddels ook kennis opgedaan over de verschillende hostingsoorten. 

Nu is het tijd om een provider uit te zoeken die bij jou past. Het is verstandig om daarbij op nog een paar extra zaken te letten. Dit zijn onderwerpen die je misschien onbewust al meeneemt in je besluit. Maar je krijgt vaak beter inzicht als je dit gestructureerd aanpakt en expliciet maakt.

Hosting. Wat is dat? Is een serie waarbij we alles uitleggen over hosting en met jou delen wat wij belangrijk vinden. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als je een hostingprovider kiest. 

Maak je onderzoek klein. Werk met een shortlist

Er zijn zeer veel webhosting providers. Zeker voor dit soort online diensten kan je letterlijk naar alle leveranciers op de hele wereld kijken.

Aan de ene kant is dat heel fijn, want er is heel veel te kiezen. Je kan er altijd op vertrouwen dat er meerdere leveranciers zijn die precies passen bij wat jij zoekt.

Aan de andere kant heeft niemand de tijd (en waarschijnlijk ook geen zin) om al deze hostingproviders één voor één met elkaar te vergelijken.

Weet jij genoeg over de hardware, software en verschillende soorten webhosting? Combineer dit dan met de informatie van jouw eigen organisatie en je persoonlijke voorkeuren. Zo heb je criteria waarmee je een shortlist van hostingproviders kan opstellen. Daarmee voorkom je dat je providers uitgebreid onderzoekt die toch niet geschikt zijn. Dat bespaart veel tijd.

Prijs

Je website en hosting zet je in voor zakelijk succes. Je kijkt dus kritisch naar de kosten en wat dit jou en klanten oplevert. Iedereen kent de uitspraak goedkoop is duurkoop en iedereen heeft ook de ervaring dat de hoogste prijs lang niet altijd de hoogste kwaliteit betekend.

Hoe ga je dan verstandig om met prijs?
De eerste verstandige actie is kritisch kijken naar je budget. Hoeveel kan of wil je uitgeven aan je website en hosting? Haal vervolgens alle leveranciers van de lijst die meer kosten.

Let op de verschillende prijsmodellen van providers. 
Kijk naar de totale kosten over 3 jaar. Veel leveranciers hebben een actietarief voor het eerste en/of het tweede jaar. Daarbij moet je ook alert zijn op extra kosten. Bij de ene provider is je domeinnaam bijvoorbeeld goedkoper dan bij de ander. En heb jij software nodig die niet standaard in het hostingplan zit? Dan moet je deze kosten ook meerekenen.

Hostingsoort

Uit ons artikel over de mogelijke soorten hosting selecteer je de vormen die jij wilt. Daarna kan je eenvoudig alle providers wegstrepen die dit type hostingplan niet hebben.

Contractduur & flexibiliteit

Veel providers hebben een contractduur van een jaar, maar kortere of langere periodes zijn ook mogelijk. Kies bewust voor wat bij jou past. Tussentijds overstappen kan altijd, maar je betaalt dan vaak wel voor de overeengekomen contractduur.

Het is om diverse redenen mogelijk dat je wilt overstappen naar een andere provider. 

Het komt echter vaker voor dat je tevreden bent, maar dat je meer of minder opslag, snelheid, bandbreedte, domeinen en databases nodig hebt. Check hoe eenvoudig dit kan en tegen welke kosten.

Hostinglocatie

De locatie van de datacenters van een hostingprovider kan van invloed zijn op:

De snelheid van je website; hoe dichter de bezoeker bij het datacenter hoe korter de laadtijd.
Wetgeving en privacyregels; de regels van het land waar het database staat gelden. Zijn er voor jou strikte Europese privacyregels, dan voldoet jouw website niet als de gegevens staan op een server in de USA.
Meer kans op natuurrampen en ontbreken van geopolitieke stabiliteit; het risico op volledige en langdurige uitval van de hostingdienst is groter.

Bijna iedere provider geeft duidelijk aan waar de datacenters staan en anders kan je dit altijd navragen.

Kies jouw ideale samenwerking. Streep af wat niet past.

Net als bij ieder onderzoek kom je bij leverancierselectie in een denkpatroon, waardoor je voor de hand liggende criteria over het hoofd ziet. Is hiermee een mismatch, nadat jij je keuze hebt gemaakt? Dan zorgt dit er regelmatig voor dat je minder tevreden bent over de samenwerking. 

Door hier vooraf rekening mee te houden, is de kans op teleurstelling achteraf een stuk kleiner. Daarnaast zijn dit prima onderwerpen om je shortlist eenvoudig in te korten.

Taal

Velen van ons zijn handig met maar 1 of een paar talen. Kies daarom voor een provider die deze taal ondersteund. Alle anderen streep je direct af.

Kijk niet alleen naar webpagina’s waarop je de dienst kan bestellen. Veel internationale partijen hebben dit soort pagina’s in vele talen. Dat wil niet zeggen dat zij deze talen ook echt allemaal ondersteunen.

Kijk naar de supportpagina’s, voorwaarden etc. als eerste indicatie of de jou gewenste taal beschikbaar is. Veel partijen leggen overigens netjes uit wat beschikbaar is in een taal.

Service & Support

Zeker als je zelf minder technische kennis en ervaring hebt is het belangrijk dat service en support goed geregeld is. Je weet welk type hostingplan je overweegt. Bedenk welke support je dan nodig hebt en controleer of de provider dit biedt.

Naast reviews kan je zelf onderzoeken of de provider service en support levert zoals jij wilt. Hoe zijn de meestgestelde vragen geregeld? Zijn er instructies en/of video’s beschikbaar? Kijk ook welke ondersteuning (kosteloos) valt onder het contract.

Contactopties

Wat je ook doet en hoe goed alles ook werkt, je hebt altijd contact met een hostingprovider.
Bekijk hoe zij standaard met jou communiceren, bijvoorbeeld facturen.

Vaak zijn zaken als telefonische bereikbaarheid, mogelijkheden om te chatten met een medewerker of chatbot belangrijker. Maar ook of je vragen kan stellen per e-mail of via een serviceportaal. Dus kijk wat mogelijk is en of dit een manier is die jij prettig vindt.
Vergeet vooral niet om te controleren op welke tijden de leverancier bereikbaar is. Let daarbij op tijdzones! Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk ’s nachts moet bellen met een Amerikaanse helpdesk.

Maak praktische keuzes. Werk op jouw manier.

Onderstaande onderwerpen helpen je snel en eenvoudig je shortlist nog korter te maken. Waarschijnlijk heb je daarna een paar opties over. Verdiep je in de overige informatie van deze leveranciers. Vergelijk de overgebleven punten die voor jou belangrijk zijn. Vaak ontdek je nog een paar belangrijke onderwerpen, waar je nog niet aan gedacht had.

Domein en certificaten

Een domein is het adres van een website op het internet, zoals “google.com” of “wikipedia.org”. Zonder domeinnaam heeft een gebruiker een onhandig lang IP-adres nodig om jouw website te bezoeken.

SSL-certificaten maken websites veilig door versleuteling. Tegenwoordig is dit de standaard en veel browsers blokkeren websites die dit niet hebben. 

Partijen voor webhosting verkopen regelmatig domeinnamen en SSL-certificaten tegen een gunstige prijs. Zij bieden dan ook een eenvoudige oplossing om deze, zonder technische kennis, aan jouw website te koppelen.

Regel jij je domein en certificaten via een andere leverancier? Dan is dit vaak minder eenvoudig en heb je meer kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Aantal databases en/of testomgeving

1 actieve website heeft (minimaal) 1 database nodig. Wil je maar 1 website met 1 domein? Dan zou je denken dat je aan 1 database genoeg hebt. Maar zodra jouw website live is, kan iedere verandering ervoor zorgen dat je website niet meer werkt. Een wijziging of een update van software wil je daarom eerst testen. Daarvoor is een 2e database nodig met een kopie van je website. 

Heb je voldoende kennis, wat meer tijd en handige software? Dan kan je dit prima zelf doen. Is dat niet zo? Gelukkig zijn er providers die standaard een testomgeving aanbieden. Dat is een stuk eenvoudiger.

Misschien wil je meerdere websites met meerdere domeinen of sub-domeinen? Denk daar vooraf goed over na, zodat je een provider of hostingplan kiest met het aantal databases dat je nodig hebt.

Backup

Al je websitegegevens, zoals foto’s, teksten en instellingen kunnen beschadigd of verloren raken. Je wil daarom regelmatig extra kopie maken die je veilig bewaart. Deze reservekopie heet een ‘backup’.

Als je ervoor kiest om zelf backups te maken, heb je volledige controle over welke gegevens worden opgeslagen en hoe vaak je backups maakt. Dit geeft je extra beveiliging en onafhankelijkheid, maar het kost wel tijd, moeite en technische kennis.

Er zijn hostingproviders die automatisch backups maken. Dat bespaard tijd, je kan dit niet vergeten en je hebt hier bijna géén kennis voor nodig. Dit zorgt voor gemak en de hostingprovider kan je helpen als er iets misgaat. Maar je hebt mogelijk minder controle over de backups.

Bandbreedte

Providers bieden bij hosting bijna altijd een bandbreedte voor jouw website. Dat lijkt op een databundel voor een mobiele telefoon. Heb je te weinig bandbreedte dan loop het risico op extra kosten of in een uitzonderlijk geval een website die niet bereikbaar is.

Tegenwoordig is ‘onbeperkte bandbreedte’ bijna de standaard.
Kiezen voor een provider met een limiet is daarom alleen verstandig als veel van de andere punten beter bij jouw wensen passen en je zeker bent dat deze bandbreedte genoeg is.

Performance

Een snellere website is belangrijk voor een prettige gebruikerservaring, maar ook voor een hogere positie in de zoekresultaten (SEO). Hier kan je zelf of als webdeveloper nog veel aan doen om dit te verbeteren.

Het is echter verstandig om hier direct rekening mee te houden bij de keuze voor je provider. Dat bepaald uiteindelijk wat wel en niet mogelijk is, hoeveel tijd je hieraan moet besteden en hoeveel performance verbetering je zelf nog kan halen. 

Hoe meer van de volgende punten beschikbaar zijn hoe beter: Content Delivery Network (CDN), server side caching, browser caching, SSD-opslag, HTTP/2 ondersteuning en automatische afbeelding optimalisatie.

Website & hosting, met meer kennis verstandige keuzes maken

Met onze informatie over webhosting heb je een solide basis om de juiste hostingprovider te kiezen. Door stap voor stap de belangrijkste aspecten te overwegen, neem je een weloverwogen beslissing die past bij jouw behoeften en budget.

Begin met het opstellen van een shortlist van mogelijke providers, die voldoen aan prijs, soort hosting, contractduur en de locatie van de datacenters.

Verwijder daarna alle providers met niet passende samenwerkingsvormen uit de lijst. Doe dit op basis van jouw voorkeuren voor taal, contactopties en ondersteuning die zij bieden.

Maak vervolgens praktische keuzes over domeinen, aantal databases, backup, bandbreedte en performance.

Door deze stappen te volgen, krijg je een korte lijst. Je hoeft je dan alleen nog te verdiepen in deze overgebleven webhosting leveranciers. Zo vind je gegarandeerd een provider die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.