J&J Step Forward

Effectieve basis voor een
professioneel LinkedIn profiel

Basis op orde voor een zakelijk profiel

Wil je een sterke indruk maken op LinkedIn? Dat begint met een goed fundament van jouw digitale visitekaartje.

LinkedIn is een krachtig instrument om jezelf te laten zien aan nieuwe werkgevers, klanten en zakelijke connecties. Maar hoe zorg je dat jouw profiel eruit springt tussen miljoenen andere gebruikers?

Echt opvallen doe je met de vormgeving en de inhoud van jouw content. Het gaat om jouw verhaal, dat laat zien wie jij bent en wat je kan!
Maar vergeet niet om voldoende aandacht te besteden aan de basis.
In dit artikel geven wij daarom 6 tips voor een beter fundament van jouw succesvolle profiel.

Image by Freepik

1. Professionele profiel- en omslagfoto

De omslag van jouw profiel moet van hoge kwaliteit zijn en jouw missie, waarden en/of activiteiten weergeven. Zorg dat dit past binnen jouw huisstijl, net als alle andere zaken die je plaatst op LinkedIn.

Je profielfoto is zakelijk en jij bent goed te herkennen. Op je bedrijfspagina werkt jouw logo vaak beter dan je foto.

Een omslagfoto geeft eerder een professionele indruk, als je denkt aan het volgende:

• de juiste afmetingen 
• weinig tekst en afleidende elementen
• aanpassingen voor campagne of seizoen
• vrije ruimte voor profielfoto of logo

2. Effectieve (bedrijfs)informatie

Bij het maken van je bedrijfspagina of persoonlijke profiel is het slim om belangrijke info toe te voegen. Zo weten klanten, werkgevers, werknemers en partners wat jij of je bedrijf doet en is jouw profiel aantrekkelijker voor hen.

Gebruik een krachtige headline om jezelf te positioneren en te laten zien wat je expertise is. Gebruik relevante trefwoorden voor jouw branche. Schrijf een korte en pakkende samenvatting met je vaardigheden, ervaringen en passie voor je vakgebied.

Vergeet niet om praktische zaken te delen. Laat weten wat je locatie(s), branche en aantal medewerkers zijn. Ook zijn mensen geïnteresseerd in jouw vacatures, andere Social Media, kwaliteitstandaarden en prijzen.

Vraag om aanbevelingen van collega’s, leidinggevenden en klanten. Dit voegt geloofwaardigheid toe aan je profiel.

3. Praktische aandachtvangers

Waarschijnlijk deel jij al artikelen, inzichten of updates in jouw vakgebied op LinkedIn. Zo maak jij jouw expertise, aanpak en standpunten zichtbaar. De volgende acties maken de kans groter dat mensen dit ook echt gaan zien.

1. Pas je openbare profiel-URL aan zodat deze professioneel oogt en gemakkelijk te vinden en te onthouden is.
2. Gebruik relevante hashtags voor jouw onderwerpen, zodat geïnteresseerde mensen jou vinden.
3. Gebruik relevante trefwoorden in je tekst. Ook dat helpt om jou en je berichten beter vindbaar te maken.

4. Optimale netwerk

Naast je eigen berichten en ervaringen is je bereik te vergroten door verstandig online te netwerken. Dat gaat hier niet anders dan in het echte leven bij een netwerkborrel of evenement. Sluit je aan bij partijen waar je zelf van kan leren of waar jij jouw doelgroep kan vinden.

Volg bedrijven en influencers in jouw branche om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Word lid van LinkedIn-groepen die passen bij jouw interesses en vakgebied. Of maak zelf een eigen LinkedIn-groep. Dit stelt je in staat om in contact te komen met gelijkgestemden of klanten en deel te nemen aan discussies.

Voeg bruikbare media toe. Denk aan presentaties, infographics, etc. die anderen kunnen gebruiken. Die worden vaak gedeeld en zo vergroot je je netwerk ook. 

5. Actieve deelname

Net als bij andere sociale platformen helpt het om actief te zijn op LinkedIn.
Hou je (werk)ervaringen en resultaten actueel. Beschrijf ook duidelijk je prestaties, wat je kan en wat je hebt bereikt.

Je vergroot ook je zichtbaarheid door te reageren op berichten van anderen. Liken, delen en comments toevoegen helpen allemaal bij het verhogen van jouw betrokkenheid en bereik.

Dit platform heeft een eigen tool; LinkedIn Analytics.
Gebruik dit om te kijken naar jouw best presterende berichten, bereik, betrokkenheid, demografische gegevens, conversies en bronnen voor de groei van jouw netwerk.

Formulier doelen voor de onderwerpen die voor jou van belang zijn. Richt je hierop bij je analyse. Blijven er resultaten achter op je doelstellingen? Experimenteer dan met verschillende soorten content, timing van berichten, en advertentie aanpak.
Doe dit stap voor stap om de beste strategie te ontdekken.

6. Verstandige analyse

Fundamentele (her)start met LinkedIn

Trek de aandacht die jij verdient naar jouw LinkedIn-profiel. Zet deze 6 tips in om de professionele basis te leggen voor jouw persoonlijke profiel en/of bedrijfspagina.

Vergroot je netwerk en laat je netwerk weten wie je bent, wat je doet en wat je kan. Besteedt voldoende aandacht aan details en de informatie die jouw publiek zoekt. Heb je al een tijdje een pagina? Kijk dan eerst bij LinkedIn Analytics, dat geeft waarschijnlijk snel praktische inzichten.

Start direct met de eerste praktische verbeteringen. Dat helpt niet alleen om je doelen te halen, maar is ook erg leuk.
Denk maar eens aan een mooie omslagfoto die precies past bij jou en je bedrijf, daar wordt je zelf toch ook vrolijk van?