J&J Step Forward

Hosting. Wat is dat?
Hardware. Waar moet je op letten?

Website & hosting, onlosmakelijk verbonden

Een website bestaat uit verschillende bestanden, zoals HTML-documenten, afbeeldingen, video’s, scripts en meer. Deze bestanden moet je op webservers opslaan en zorgen dat mensen altijd en overal toegang hebben tot jouw website.

Als je niet alle hardware zelf regelt, maar afneemt als dienst bij een bedrijf dan heet dat hosting.
Je hebt minimaal een (virtuele) server met een operating system nodig, met toegang tot het internet. Kies je voor deze kaalste vorm van hosting, dan heb je voldoende technische kennis nodig. Hoe uitgebreider het hostingplan, hoe minder technische kennis je nodig hebt.

Hosting. Wat is dat? Is een serie waarbij we alles uitleggen over hosting en met jou delen wat wij belangrijk vinden. In dit artikel richten we ons op de meest voorkomende hardware en technische termen.  

Fysieke of virtuele servers?

Fysieke of virtuele servers
Wil jij een website? Dat kan niet zonder servers en infrastructuur.
Koop en regel je dit allemaal zelf? Dat is duur en je moet voldoende IT-kennis hebben. Dat is vooral interessant voor grote bedrijven of bij hele specifieke branches en wensen.

Tegenwoordig kiezen veel organisaties om dit te laten verzorgen door bedrijven die deze technische basis als dienst aanbieden. Dit heet webhosting. Je huurt dan eigenlijk hardware, software, kennis en/of support.

In beide gevallen kan je kiezen voor eigen hardware. De server is dan een computer in een kast en volledig van jou en voor jouw website(s); dit is een fysieke server.

Een virtuele server is een software versie van een server. Je hebt dan een stukje van groot aantal fysieke servers dat van jou is en waar alleen jij bij kan. Dit is hetzelfde principe als je iCloud, Office365 of je Google Workspace.

Wat wil je weten van fysieke servers?

Voordelen van een fysieke server
Fysieke servers hebben vaak betere prestaties, vooral bij zware workloads of intensieve toepassingen. Dit komt doordat alle hardware beschikbaar is voor jouw organisatie en website. Er is geen concurrentie om middelen.

Bij een fysieke server bepaal je zelf alle onderdelen. Je kiest de hoeveelheid geheugen (RAM), type en hoeveelheid opslag, maar ook de processor-soort en snelheid.

Jij bent de enige met toegang tot de server, daardoor kan je de beveiliging nauwkeurig aanpassen en controleren. Zo verminder je het risico op veiligheidsproblemen.

Nadelen van een fysieke server
Fysieke servers zijn duur. Daarnaast heb je hoge beheerkosten om te zorgen dat alles blijft werken. Naast de servers zelf, moet je denken aan ruimte(s), netwerkapparatuur, koelsystemen, software en personeel.

Zodra je website meer nodig heeft, wil je opschalen. Bij fysieke servers is dat lastiger dan bij virtuele servers in de cloud. Je moet extra hardware bestellen en installeren, wat meer tijd kost. Bij dit soort upgrades is je website meestal tijdelijk niet beschikbaar.

Vaak heb je één fysieke server. Heeft deze een storing of is de hardware stuk? Dan is de hele website offline, totdat het probleem is opgelost. Deze downtime zorgt dat je inkomsten misloopt of verminderde service biedt aan je klanten.

Wat wil je weten van virtuele servers?

Voordelen van een virtuele server
Virtuele servers zijn vaak goedkoper. Je deelt immers de kosten voor hardware, personeel en beheer met andere gebruikers op dezelfde fysieke servers.

Je kan eenvoudig op- en afschalen op basis van wat je website nodig heeft. Technisch is het bijna altijd eenvoudig om middelen toe te voegen of vrij te maken. Hoe eenvoudig dit echt kan, verschilt per provider.

Virtuele servers hebben failover-mechanismen. Is er iets mis waardoor je website normaal niet beschikbaar zou zijn? Dan wordt jouw website verplaatst naar een ander systeem. Soms merk je hier niets van, of de website is maar kort onbereikbaar.

Nadelen van een virtuele server
Je deelt de fysieke hardware met andere websites en programma’s. Vooral met heel veel gelijktijdige bezoekers kan dit zorgen voor een langzamere site.

Met een virtuele server heb je minder controle over de hardware-onderdelen. Je bent afhankelijk van de hostingprovider voor het aanbieden van de juiste middelen en het onderhouden van de infrastructuur.

Doordat meerdere gebruikers dezelfde fysieke hardware delen, zijn de beveiligingsrisico’s bij een virtuele server groter.

HDD of SSD harde schijven?

De opslag voor software, bestanden, foto’s, video’s etc. gebeurd op 1 of meerdere harde schijven.

Een standaard harde schijf (HDD) bestaat uit mechanische onderdelen. Hiermee zijn jouw gegevens te lezen op een draaiende schijf.

Een Solid State Disk (SSD) is een modernere harde schijf die gebruik maakt van flashgeheugen. Dit is hetzelfde als een USB-stick. Jouw gegevens worden gelezen en geschreven zonder gebruik te maken van bewegende onderdelen.

Wat wil je weten van HDD harde schijven?

Voordelen van een HDD harde schijf
Deze harde schijven zijn goedkoper, vooral bij hogere opslagcapaciteiten. Heb je veel opslagruimte nodig? Dan kan HDD een verstandige keuze zijn.

HDD harde schrijven gaan langer mee, vooral bij opslag van gegevens zonder regelmatig gebruik. Voor grote archieven is dit een betrouwbare optie.

Nadelen van een HDD harde schijf
Dit type harde schijf is langzamer. Je website kan daardoor langzamer zijn, vooral bij grote hoeveelheden gelijktijdige bezoeken en activiteiten.

De mechanische onderdelen van een HDD harde schijf kunnen slijten of defect raken. De kans op storingen of uitval is daardoor groter. Je hebt een groter risico op een niet werkende website of gegevensverlies.

HDD harde schijven verbruiken meer energie. Daardoor heb je hogere kosten, extra koelingseisen en meer milieubelasting.

Wat wil je weten van SSD harde schijven?

Voordelen van SSD harde schijf
Snelle lees- en schrijfsnelheden, waardoor websites sneller laden en reageren. Dit geeft een betere gebruikerservaring en hogere tevredenheid van websitebezoekers.

SSD’s hebben minder last van fysieke schade door schokken, trillingen en temperatuurschommelingen. Hierdoor heb je minder kans op storingen of uitval.

Je hebt minder energieverbruik, kosten en milieubelasting met SSD harde schijven.

Door de betere prestaties is de schaalbaarheid van SSD harde schijven een stuk eenvoudiger als de capaciteitsvraag van jouw website groeit.

Nadelen van SSD harde schijf
Deze harde schijven zijn duurder per gigabyte opslagruimte. Webhosting met SSD-opslag kost daarom vaak meer, vooral bij grotere opslagcapaciteit.

SSD harde schijven hebben een kortere levensduur. Bij intensief schrijfgebruik moet je rekening houden met verminderde prestaties na verloop van tijd.

Als een SSD volledig is gevuld, gaan de prestaties achteruit. Sommige experts raden aan om tot 80% van de schijf te gebruiken om de snelheidsvoordelen te houden.

Website & hosting, met meer kennis verstandige keuzes maken

Als je een website wilt maken, moet je kiezen tussen fysieke of virtuele servers. Bij fysieke servers heb je alles voor jezelf, wat zorgt voor top prestaties en controle over hardware en beveiliging. De aanschafkosten zijn echter hoog en het is lastiger om op te schalen. Virtuele servers zijn goedkoper, flexibeler en hebben vaak ingebouwde failover-mechanismen. Je deelt de middelen wel met anderen, waardoor de snelheid soms kan tegenvallen.

Voor opslag kan je kiezen uit standaard harde schijven (HDD) of Solid State Disks (SSD). HDD’s zijn goedkoper en betrouwbaar voor grote hoeveelheden data. Ze zijn echter langzamer en hebben meer kans op storingen. SSD’s zijn sneller, betrouwbaarder bij intensief gebruik en energiezuiniger. Aan de andere kant zijn zij duurder per gigabyte en hebben ze een kortere levensduur. 

Overweeg zorgvuldig wat het beste past bij jouw websitebehoeften en budget.
Dat is vooral belangrijk als je gaat werken met eigen hardware. Maar ook waardevol om mee te nemen als je hostingproviders vergelijkt.