J&J Step Forward

Hosting. Wat is dat?
Software. Waar moet je op letten?

Website & hosting, onlosmakelijk verbonden

Een website draait niet alleen op fysieke machines, maar heeft ook slimme software nodig om te werken. Je hebt programma’s nodig die de communicatie tussen jouw website en de gebruikers mogelijk maken, de inhoud beheren en zorgen voor de veiligheid.

Afhankelijk van de provider zit er géén, een deel of bijna al deze software in het hostingpakket. Vaak kan je extra diensten afnemen voor de software die je wilt. Je mag altijd alle software zelf installeren. De kosten, kennis en het beheer komen dan bij jou te liggen.

Hosting. Wat is dat? Is een serie waarin we inzichten over hosting delen. Met deze informatie helpen we je de juiste keuzes te maken. In dit artikel hebben we het over de belangrijkste software die je nodig hebt voor een werkende website.

Basis software

Naast hardware heb je ook standaard basis software nodig. Dat is géén officiële term, maar het geeft duidelijk aan waarvoor het bedoelt is. Deze software zorgt ervoor dat je de mogelijkheden van de hardware kan gebruiken en je een website kan maken en delen via het internet.

Webserver
Een webserver is een programma die verzoeken van websitebezoekers ontvangt, verwerkt en terugstuurt via het HTTP-protocol.

Voorbeelden: Apache, Nginx en Microsoft Internet Information Services (IIS).

Besturingssysteem
Een besturingssysteem is de software van de server en is in principe hetzelfde als Windows of MacOS op jouw laptop of pc. De keuze van het besturingssysteem hangt af van de gekozen webserver.

Het operating system bepaald op zijn beurt welke andere software mogelijk is. Op jouw mobiel is niet ieder programma beschikbaar voor android of iOS, zo werkt dat ook op een server.

Voorbeelden: Linux-distributies zoals Ubuntu, CentOS en Debian of Windows Server voor hostingomgevingen met Microsoft-technologie.

Database
Iedere website, of dit nu een eenvoudige blog of groot e-commerceplatform is, heeft een databasesysteem nodig om gegevens op te slaan en te tonen. Denk daarbij aan gebruikersinformatie, productgegevens, blogberichten, foto’s, video’s, etc.

Voorbeelden: MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB.

Webontwikkel software

Met alleen basis software kan je géén website maken. De volgende programma’s zijn gemaakt om websites te ontwikkelen. Deze drie software soorten gebruik je met zeer verschillende doelen. Maar ze zijn alledrie nodig voor een werkende website.

Programmeertalen & frameworks
Afhankelijk van waarmee jij jouw website maakt, heb je specifieke programmeertalen of frameworks nodig. Deze zorgen voor de inhoud en interactieve functies op jouw website. 

Voorbeelden: PHP, Python, Ruby on Rails, Node.js, enz.

Control panel software
Voor eenvoudiger beheer van domeinen, e-mailaccounts, databases, en webhostinginstellingen gebruik je control panel software. Hiermee kan je deze noodzakelijke instellingen en inrichting doen, met relatief weinig technische kennis.

Voorbeelden: cPanel, Plesk, DirectAdminen MyPHPAdmin.

Contentmanagementsysteem (CMS)
Een website kan je helemaal zelf programmeren met bijvoorbeeld HTML of JAVA. De meeste websites maak je echter met websitebouwers. Deze software noemen de meesten contentmanagementsystemen. De uitgebreidere CMS bieden vaak ook direct alle programmeertalen en frameworks die nodig zijn.

Voorbeelden: WordPress, Drupal, Wix, Squarespace, Shopify en Magento.

Beheer en verbeter software

Beheer en verbeter software is niet strikt noodzakelijk. Je kan een website bouwen en beheren zonder deze programma’s. Maar het is wel verstandig om deze te gebruiken. Hiermee kan je een stabiele, veilige en goed presterende website bouwen, onderhouden en continue verbeteren.

Beveiligingssoftware
Net als op je laptop of pc is het belangrijk om beveiligingssoftware te gebruiken. Zo bescherm je jouw website tegen virussen, malware, ransomware en DDoS-aanvallen. Hiermee garandeer je de privacy van jou en je websitegebruikers. Daarnaast verklein je het risico dat jij en je bezoekers niet meer bij je website kunnen. 

Voorbeelden: firewall-software, antivirusprogramma’s en inbraakdetectiesystemen.

Backup and restore software
Er zijn genoeg oorzaken waardoor jouw website niet meer werkt of je gegevens kwijt bent. Maak daarom regelmatig een reservekopie (backup). Daarmee kan je terug naar een versie die nog werkt of waar de ontbrekende informatie nog wel beschikbaar is. Het terugzetten naar een eerdere versie heet restore. Steeds meer webhostingpartijen leveren deze software standaard.

Voorbeelden: UpdraftPlus, cPanel Backup Wizard, Acronis Backup, JetBackup en R1Soft Server Backup Manager.

Monitoring- en analysetools
Het is verstandig om in de gaten te houden of je website nog werkt, mensen jouw site proberen te hacken of dat de snelheid minder wordt. Zo kan je op tijd maatregelen nemen. 

Met analyseprogramma’s kan je kijken wat websitebezoekers doen of tegen welke problemen zij aanlopen. Dat helpt jou je website te verbeteren en daardoor meer te verkopen of betere service te verlenen.

Voorbeelden: Pingdom, StatusCake, Nagios, Monitis, Google Analytics, HotJar, Clarity en Crazy Egg

Website & hosting, met meer kennis verstandige keuzes maken

Naast hardware, heb je ook standaard software nodig om je website te laten werken.
Je hebt een webserver nodig, die verzoeken van bezoekers ontvangt en verwerkt, en een besturingssysteem zoals Windows of Linux. Verder heb je een databasesysteem voor het beheren van gegevens. 

Maak je een website? Dan heb je naast basissoftware ook specifieke programmeertalen of frameworks nodig.  Het beheren van domeinen, e-mail en instellingen wordt eenvoudiger met Control panel software. Contentmanagementsystemen, zoals WordPress of Drupal, gebruik je om een website te maken zonder diepgaande programmeerkennis.

Gebruik beveiligingssoftware, backupsoftware, monitoring- en analysetools. Deze zijn belangrijk om de werking van je website, bezoekersactiviteiten en mogelijke problemen in de gaten te houden. Zo kan je tijdig maatregelen nemen en je website verbeteren voor een betere gebruikerservaring.

Net als bij het kiezen van hardware, moet je bij de softwarekeuze zorgvuldig afwegen wat het beste past bij jouw behoeften en budget. Dit geldt zowel als je zelf met eigen hardware werkt, als bij het vergelijken van hostingproviders.