J&J Step Forward

Kleurrijk succes:
kleur en online marketing

Het belang van kleur

Kleur is belangrijk voor merkidentiteit en het overbrengen van jouw boodschap. Het ondersteunt het beeld dat anderen krijgen van jou, je organisatie en je boodschap. Kleur heeft daardoor invloed op conversie en het aantrekken van klanten. 

Kleuren wekken emoties op en bepalen de eerste indruk van jouw bedrijf en/of content.
Kleurgebruik is bepalend in een logo, website en marketingmateriaal. 

Oneindig gestress en onderzoek is echter vaak niet nodig. In dit artikel de belangrijkste inzichten en nuchtere kijk op zaken.

Herkenning door kleur

Iedere keer dezelfde kleuren gebruiken draagt bij aan de herkenbaarheid van een organisatie. 

Denk aan Coca-Cola’s kenmerkende rood of de 4 kleuren van Google’s logo. Consequent toepassen helpt klanten het merk snel te herkennen, soms zelfs zonder de naam te zien. 

Emoties door kleur

Geen exacte wetenschap
Inderdaad je weet het nooit zeker. Kleuren hebben zowel positieve als negatieve associaties. 

Daarnaast ziet iedereen kleuren anders, heeft iedereen persoonlijke voorkeuren en zijn er culturele verschillen. Verder is 8% tot 10% van de mensen kleurenblind. Geslacht is ook bepalend. Mannen zijn gemiddeld blij met felle kleuren en mengen met zwart. Vrouwen aan de andere kant geven vaker de voorkeur aan zachte kleuren en mengen met wit.

Houd ook in je achterhoofd dat dezelfde kleur anders overkomt op verschillende schermen, in andere programma’s, drukwerk, etc.

Direct stoppen dan maar? Beter niet. 
Er is veel bekend uit neuropsychologie dat ons echt verder helpt.  

Primaire kleuren en emoties

Kleuren hebben een directe invloed op onze emoties.
Hier bewust mee omgaan zorgt vaak voor een betere connectie met jouw doelgroep en lezer.

Rood
Straalt energie, passie en kracht uit. Maar geeft ook signalen af als woede en gevaar. Rood wordt ook gezien als eetlust opwekkend.

Blauw
Professioneel, sterk, betrouwbaar en rust zijn de emoties die bij deze kleur horen, maar aan de andere kant ook saai, zakelijk en rationeel.

Geel
Geeft vaak het gevoel van vriendelijk, vrolijk, benaderbaar en geluk. Tegelijkertijd roept geel: ‘waarschuwing’ en ‘let op je veiligheid’.

Groen
Zorgt direct voor een verbinding met de natuur. Je denkt aan leven, balans en nieuw. De keerzijde van deze kleur is verval, verveling en jaloezie.

Stress door kleur?

Bij kleuronderzoeken worden alle andere variabelen uitgesloten. In de dagelijkse praktijk hebben we die variabelen wel. Zie dit dus niet als ‘alles bepalend’. Als je goed oplet zijn er genoeg uitzonderingen op deze regels te vinden.

Innoveren met kleuren
Neem je kleurkennis als richtlijn en besef dat je niet verplicht vastzit aan de gekozen kleuren. Soms kan een subtiele aanpassing in kleuren al een grote impact hebben op de klantervaring en emoties, zonder je identiteit te verliezen.

Kies 3 hoofdkleuren
Meer kleuren naast elkaar werkt vaak niet, blijkt uit onderzoek. Zorg wel voor 3 tot 5 ondersteunende kleuren.
Dan heb je in alle situaties een bruikbare kleurenset.

Leesbaarheid en kleur

Je hebt het hierboven vast gezien bij ‘geel’.
Lastig te lezen, hè?
Dit komt door een te laag kleurcontrast tussen de achtergrond en de tekst.

Tekst is erg belangrijk om een boodschap over te brengen. Zorg daarom dat een goed contrast mogelijk is en neem dit mee bij het maken van je kleurkeuzes. Dit kan je eenvoudig controleren op bijvoorbeeld: contrastfinder.

Jouw huisstijl, jouw kleuren

Kleur is een belangrijk en veelzijdig element dat bedrijven in staat stelt om emoties te sturen in communicatie. Dit helpt om een positieve en blijvende indruk te maken. Jouw merkkleuren zijn dus niet zomaar jouw favoriete kleuren.
Ga bewust om met kleurgebruik. Zet vervolgens consequent jouw kleurenpalet in. Zo zorg je voor een herkenbare identiteit en maak je connectie met jouw publiek.